آیا گیاهان موسیقی و حرف های ما را می شنوند یا نه؟

گیاهان موسیقی و حرفای شمارو رو میشنون، نوازش رو احساس میکنن و واکنش نشون میدن! میخوای بدونی چجوری این اتفاق میوفته؟! پس با من در ادامه این مطلب همراه باش
یه استاد داشتیم زمان دانشگاه، استاد گیاهشناسیمون بودن و یه روز برامون ماجرایی رو تعریف کردن از مادرشون که خیلی جالب بود. مادر ایشون گویا خیلی دستشون سبزه، یعنی از اون افرادی که چوب خشک هم بکارن توی خاک جوونه میزنه و سبز میشه، کلا ارتباط خوبی با گل و گیاه دارن. یه روز زمستون، از کنار باغچه حیاطشون رد میشدن که چشمشون میخوره به یه غنچه گل رز که تازه یه کوچولو باز شده. ایشون این غنچه رو توی دستاش میگیره و نوازشش میکنه و باهاش حرف میزنه و خلاصه کلی قربون صدقش میره. همون شب گویا یه سرمای خیلی شدیدی میاد، از اون سرماها که اخبارم اعلام میکنه برای مثال امشب دمای هوا به منفی چند درجه سانتی گراد میرسه. فردای اونروز وقتی مادر به باغچه سر میزنه با یه دسته گیاه یخ زده مواجه میشه. بله همه گیاها دچار سرمازدگی شدید شده بودن ولی فقط و فقط همون یه بوته کوچیک رز با غنچش وسط حیاط باقی مونده بود.
از اونروز هرکدوم از اطرافیانشون این ماجرا رو شنیدن، ارتباطش دادن به همون توجه و محبتی که روز قبل نسبت به این گل شده… منم همچین اتفاقایی برام افتاده و شاید شما هم قبل از این داستانای اینجوری شنیده باشین… این نتیجه گیری کاااملا درست نیست، اما بی ارتباط هم نیست…
ده ها سال قبل خیلی از محققین روی این موضوع کار کردن، یعنی تاثیر صحبت یا موسیقی یا صداهای دیگه روی گیاها و مقاومت و رشدشون.. اما مدام به بن بست میخوردن
اونها میگفتن توانایی درک و فهم صداها از داشتن هوش نشأت میگیره و هوش هم درنتیجه داشتن مغز هست؛ گیاها که مغز یا حتی سیستم عصبی ندارن، پس این قضیه کنسله
اما تحقیقات همینجا تموم نشد، محققین براشون سوال بود که اگر گیاها کلا درکی از محیط اطراف ندارن پس چرا میبینیم که به سمت نور میچرخن (مثل آفتابگردون) یا توی بعضی گونه ها به لمس دست واکنش نشون میدن (مثل گیاه قهر و آشتی) یا با نزدیک شدن یه حشره بسته میشن (مثل ونوس حشره خوار) و خیلی مثالای دیگه که در نتیجه باعث شد اونها به این فکر بیوفتن درسته گیاها مغز ندارن اما در برابر عوامل محیطی به شکل دیگری که مخصوص خودشون هست واکنش میدن… مثل ترشح هورمون های مختلف
حتی متوجه شدن گیاها از طریق ریشه هاشون با هم ارتباط برقرار میکنن و چیزهایی مثل آتش سوزی رو توی جنگل به هم خبر میدن.. جالبه نه؟!
تا اینجا یکسری نتیجه گیری های تجربی رو دیدیم و کمی مشاهدات عینی… اما میخوام براتون بگم واقعا گیاها چطور متوجه حرف ما میشن…
ما انسانها و البته حیوانات به کمک لرزش هایی که در پرده گوشمون اتفاق میوفته و به کمک سیستم عصبی به مغزمون منتقل و پردازش میشه متوجه اصوات میشیم. هرصدایی یه فرکانسی داره که باعث لرزش پرده گوش ما میشه… گیاها گوش ندارن، اما سلولهایی دارن روی برگاشون که این سلول ها مسئول باز و بسته کردن روزنه های روی برگ هستن و باعث تبادل گاز و عناصر (مثل گرفتن دی اکسید کربن و آزاد کردن اکسیژن) میشن و این اتفاق یعنی باز بودن مدت و تعداد بیشتری از این روزنه ها باعث افزایش رشد گیاه میشه.. ساده بود نه؟
پس با توجه به صحبتای بالا دیگه غیر منطقی نیست که بگیم گیاها متوجه موسیقی و حرف و صداهای محیط میشن و تاثیر میگیرن… که این تاثیر حتی ممکنه بد هم باشه، مثلا توی تحقیقات متوجه شدن گیاها به صداهای طبیعت مثل صدای آب جاری و آواز پرنده و موسیقی سنتی و کلاسیک، واکنش خوب و نسبت به صدایی مثل موسیقی راک واکنش منفی نشون میدن و سعی میکنن خلاف جهت منبع صدا رشد کنن.
حتی نوازش (البته نه برای گیاهای پرز دار یا اونهایی که ایجاد حساسیت میکنن) به دلیل اینکه شبیه نسیم یا باد موجود توی طبیعت و جنگل هست، برای گیاها خوبه و باعث باز شدن منافذشون میشه.
این صحبتا فقط یه نتیجه داره اونم اینکه به گیاهاتون بیشتر توجه کنید و باهاشون در ارتباط باشید، اونها متوجه حرفای محبت آمیز شما، نوازش (یا همون تمیز کردن برگاشون) و صداهای با فرکانس متعادل میشن و با رشدشون اونرو پاسخ میدن. حتی اگر فایده نداشته باشه قطعا قطعا ضرری هم نداره.
دوستان من قرار نبود مطلب علمی و دانشگاهی توی این مقاله خدمتتون توضیح بدم پس بی اشکال نبودن، این مثال ها صرفا ساده سازی مطالبی هست که خودم در مقالات دیگه خوندم و البته همچنان در دنیا داره روی این قضایا آزمایش های زیادی انجام میشه و درحال پیشرفته نتایجشون… تا اینجا رو فعلا داشته باشیم ☺️❤️💐
دیدگاهتان را بنویسید